maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulutunnelmaa

Tänä vuonna joulu tuli aikaisin. Saimme ja annoimme ensimmäiset joululahjat jo ennen lähtöä Ausseihin eli lokakuun puolella! Aussiperheeni nuorin tytär lähti reppureissulle Eurooppaan marraskuun lopussa ja joulukuusen laittoa hän ei voinut missata, joten se laitettiin juhlakuntoon jo puolessavälissä marraskuuta. Kaunis kuusi siitä tuli, joskin tykitimme sen niin täyteen koristeita, että se kallistui heti :D Ei ole tullut kotona mieleenkään laittaa kuuseen puisia sanoja tai helminauhaa, ne sopivat kuitenkin kauniisti kuusen oksille. Kokonaisuus oli pääosin kultainen vaikka sitä kevensikin jokaisen perheenjäsenen oma koriste (esimerkiksi Mikella ylläriylläri jalkapallo). Kevyet lasienkelit olikin haaste itsessään, sillä kolme neljästä päätyi kuuseen ilman päätä tai siipiä... Tästäpä siis ideaa oman kuusen koristeluun jonain päivänä. 




Katsoimme ennen aussisiskon lähtöä porukalla elokuvan Joulutarina ja tulikin vähän ikävä Suomeen. Lumisessa maailmassa joulu vaan on parasta. Annoin leffan heille joululahjaksi jo viime jouluna muistamatta, ettei eurooppalaiset dvd:t pyöri täkäläisissä soittimissa. Nyt sit viriteltiin suomalainen läppäri kiinni taulutelkkariin ja stereoihin ja johan alkoi tapahtua! Piparit oltiin paistettu ja koristeltu jo valmiiksi, viimeiseksi pimennettiin leffahuone ja sytytettiin kynttilät tunnelman luomiseksi. 

Täällä ollaan todella kiinnostuneita Suomalaisesta ruoasta ja tavoista ja olenkin miettinyt pääni puhki, mitä suomalaista pystyisin kokkaamaan täällä. Poronlihaa ja puuroriisiä ei ihan tyhjästä nyhjästä ja toistaiseksi olen päässyt vain IKEAn lihapulliin&muusiin plus ruisleipään. Löysin kuitenkin helpon glögireseptin internetin ihmeellisestä maailmasta ja päätinkin testata sitä leffailtana. Aikamoinen sovellus siitä tulikin, voisi sanoa uudeksi reseptiksi, sen verran sävelsin ja sohlasin itse :D Tiettyjen aineksien perässä piti vähän nähdä vaivaa (lue: juosta pää kainalossa Bondin jättiostarilla kaupasta toiseen) mut suhteellisen helposti tämä soppa loppuen lopuksi keitettiin:

Christmas Drink in Finnish Style for 4 people

1l    tummaa rypälemehua
2     kanelitankoa
5-8  mausteneilikkaa
2-5  soiroa appelsiinin kuorta
5     kardemumma podsia (semmosia pikkumötiköitä, you know ;))
1-2  viipaletta inkivääriä

1. Kiehauta kaikki ainekset kattilassa ja jätä kannen alle hiljakseen kiehumaan n. 10 minuutiksi. 
2. Jäähdytä juoma
3. Siivilöi mausteet pois
4. Lämmitä juoma uudelleen ja tarvittaessa lisää punaviiniä
5. Tarjoile rusinoiden ja manteleiden kanssa

Hyvää oli ja kaupaksi meni! :) Kokeilun arvoista olisi käyttää tumman rypälemehun tilalla esimerkiksi omenamehua. Sekoitin itse Shiraz -punkkua glögiin ja vaikka viinin kanssa läträys on vähän veteen piirretty viiva, musta se toi vielä lisää makua omatekoiseen glögiin. Pakko kuitenkin myöntää, että seuraavana päivänä kun olin saanut vaivalla muo ainekset kasaan, kävin IKEAssa ja ostin valmisglögiä sieltä. Tämä olikin hyvä hätävara, sillä tuo vaivanen litra + punkku ei riittänyt ainakaan tälle 5 hengen seurueelle laisinkaan. 


Jostain syystä mua vähän jännitti järjestää tää ilta. Hölmöä, sillä paikalla oli vain tuttuja, joiden kanssa vaan nauretaan pienille köppäyksille. En kuitenkaan pelännyt omaa töppäilyäni, vaan sitä, ettei he pitäisikään mulle tärkeästä Suomalaisesta elokuvasta tai meidän tavasta viettää Joulua. Joulutarinassa näkyy paljon talvea ja Lapin luontoa ja minusta se kertoo uskottavan tarinan Joulupukin synnystä. Jännitin kuitenkin aivan turhaan, sillä leffasta tykättiin kovasti, glögiä lipitettiin kolme kuppia per pää ja piparitkin menivät kuin kuumille kiville. 

Mulla on tänä vuonna edessä ensimmäinen Joulu ulkomailla. Aikaisemmin ajattelin, etten koskaan edes halua harkita viettäväni Joulua muualla kuin Suomessa, mutta mun on pitänyt syödä sanani tässäkin aiheessa. Annetaan ulkomaan Joululle mahdollisuus ja ihan mielenkiinnolla kyllä odotan mitä tapahtuu. Suunnitelmissa olisi ainakin käydä tsekkaamassa Joulukatu, jossa tavallisten ihmisten kodit on koristeltu katosta lattiaan jouluvaloin ja -koristein sekä käydä kuuntelemassa Joululaulut rannalla. Joulupäivänä käydään lounaalla sukulaisen luona Harbour Bridgen kupeessa. 

24 yötä Jouluun eli ei muuta kuin Michael Bubbelit soimaan ja joulutohinoihin! ;)



Michael Bublé - Santa Claus Is Coming to Town


2 kommenttia:

  1. Anna vaan aussijoululle mahdollisuus, sehän kuulostaa ihan kivalta :) Lunta ei oo meilläkään kuin ripaus ja sekin uhkaa sulaa taas viikonlopulla. Tilauksessa on kuitenkin tammikuulle ihan oikea talvi tervehtimään teitä sieltä kuumuudesta tulevia.

    VastaaPoista
  2. Tottakai annan ja musta on hienoa tuoda tännekin palanen meidän Joulua ja kulttuuria. Toivotaan että kuukauden päästä siellä on valkoinen maa meitä vastassa :)

    VastaaPoista