tiistai 16. joulukuuta 2014

#illridewithyou

Moni on varmasti kuullut/nähnyt/lukenut Sydneyn panttivankidraamasta. En ollut paikalla, en edes keskustassa, mutta samassa kaupungissa kuitenkin. Muistan kyllä hyvin aikaisemmin Suomessa kääntäneeni telkkarin toiselle kanavalle jopa hitusen ärtyneenä jakuvista uutisista terrori-iskuista ynnämuista panttivankitilanteista. Viime päivien tapahtumat kuitenkin kosketti enemmän. 

Australia on välttynyt tällaisilta tilanteilta, eikä ainakaan Mike muistanut, että vastaavanlaista olisi käynyt pitkään aikaan Sydneyssä. Media viestitti jatkuvasti pääministeri Abbottin sanoista jatkaa normaalia elämää. Me tehtiin niin, sillä kun kaaos alkoi paisua keskustassa, hyppäsin junaan ja tapasin kaverit biitsillä kaukana CBD stä. Ainut asia, mikä konkreettisesti näkyi omassa päivässäni oli joukkoliikenteen takkuilu, poliisipartion ratsia junaan ja jokunen huolestunut viesti Suomesta. Mutta kyllä silti huomasi, miten jengi oli levoton. Facebookissa oli huolestuneita statuspäivityksiä kavereilta, jotka olivat jääneet sulun sisälle työpaikkoihinsa keskustassa. Huhuja liikkui myös, että jopa ilmatila olisi suljettu. 

Circular Quay eristettiin eilen
Oopperatalo evakuoitiin
Lindtin kahvilatragedia synnytti suuren rasistisuuskeskustelun. Sosiaalinen media täyttyi päivityksistä ja viesteistä, jotka solvasivat arabeja. Näistä johtuen eräs musliminainen oli peloissaan matkustaa julkisella bussilla. Tarina kertoo jonkun aloittaneen viestiketjun "I´ll ride with you" tukeakseen musliminaista matkustamaan kaupungissa pelotta. Tämä kaunis ele paisui sosiaalisessa mediassa pullataikinan lailla ja tulikin yleiseksi rasismin vastaiseksi hastagiksi. 

Kriisitianteen ollessa ohi tänä tiistai aamuna, oli facessa taas toisenlaista viestiä.  Nyt tarina onkin kääntynyt päälaelleen ja aussit rohkaisevat toisiaan olemaan tukena toisilleen ja ymmärtämään, että kaikki lähi-idästä tulleet ihmiset eivät ole läpeensä pahoja. Päivityksissä ollaan ylpeitä australialaisuudesta ja siitä, miten hyvä yhteishenki täällä on ja kuinka terrorismi ei tule koskaan toimimaan täällä. Ihmisiä ei saa käännytettyä toisiaan vastaan. Yhtäkkiä pelon ja paniikin tilalla olikin ylpeyttä. Dropsit teille, taas tämä kansa sai käännettyä asiaan positiivisen puolen. 

Tässä todella hieno päivitys, jota on jaettu eteenpäin facebookissa. Se selittää minusta tosi hyvin, mitä täällä on meneillään nyt. 


I just caught a train home through the central Sydney line. The mood was very different to my usual monday afternoon trip home.
Less people were looking down at their phones. As you walked past complete strangers they gave you a little nod and a smile.
As I got off at central station I saw two grown men in suits run into each other, they obviously knew one and other. They gave each other a manly hug and asked "how ya goin?"... they both responded with "Yeah... shit day but good, I'm going good mate." 

I realised on my trip home that terrorism WILL NEVER work in Australia. We are not scared. We are not terrorised. We are gravely concerned about our brothers and sisters in that coffee shop. But you will not win. You will never be able to tear apart this nation. 
Why?
Because we have a weapon stronger than yours.
Stronger than your religious beliefs, stronger than your hatred, stronger than your pathetic fear mongering, stronger than your misguided violence, stronger than you.
We are Australians and we have a secret weapon you will never have or understand...mateship.
We are a nation of mates who will never be broken by the actions of a cowardice few. 
What I realised on the way home was that in your attempt to scare our nation you have galvanised our mateship.
You failed.


Osanotot menehtyneiden panttivankien läheisille. 


Nickelback - When we stand together

1 kommentti:

  1. Kiitos tuosta kirjoituksesta. Eilen seurasin ko. tilannetta radiosta, kun ajelin Kuopioon ja takaisin. Ajattelin koko ajan, että ootte kaikki rakkaat turvassa. Timo sitten kertoikin sinun laittaneen viestiä ja Tea on kaukana lähistöltä. Tuollainen aina pysäyttää ja etenkin kun se tapahtuu siellä, missä on ollut aina turvallista ja rauhallista. Ihailen ausseja heidän positiivisuudestaan. Turvallista joulun odotusta!

    VastaaPoista