perjantai 23. tammikuuta 2015

Detox - kannattaako vai ei?

Päätin sitten aloittaa vuoden terveysurakan vauhdikkaasti. Heti Helsinkiin muutettuani lähdinkin seitsemän päivän Detox kuurille! Tavoitteena siis puhdistaa kehoa kuona-aineista ja jättää joulu/lomamatka-pöhö historiaan. Valintani osui MethoDrainen express DETOX-kuuriin, joka sisältää seitsemän ampullia, jotka sekoitetaan veteen aamuisin. Tuon litkun juonti ei tietysti ole ainut asia, jolla elimistön puhdistus onnistuu, joten luin netistä aika liudan artikkeleita detox-kuurin aikaisesta ruokavaliosta. Hyvä koonti löytyy ainakin täältä. Tässä mun kokemus, kannattiko vai ei?




Ensimmäisenä detoxista puhuttaessa mulla tulee mieleen kauhee nälkä ja vessassa ravaaminen. Tosi vahvasti liitän sen paastoon, kiitos mun ja kaverini Ausseista supermarketista ostettavien kahden päivän mehupaastojen ;) Noilla kahden päivän litkuralleilla ei ollu juuri mitään vaikutusta. Tottakai maha oli litteämpi paaston jälkeen -kun siellä ei loppupeleissä ollut mitään- mutta paaston päättyessä mässäsimme varmasti senkin edestä aivan huomaamattamme ja paikkasimme energiavajeen. 

Tällä kerralla katsoin vähän tarkemmin mihin ryhdyn ja päädyin viikon mittaiseen kuuriin, jossa saa syödä. Netistä ja kauppojen hyllyiltä löytyy kuureja löytyy parista päivästä ainakin kahteenkymmeneen päivään, mutta 20 päivää tuntui ensikertalaiselle vähän turhan isolta urakalta. 

Ensimmäinen ohje, johon tartuin detox-kuuriin liittyen oli ruokakaappien siivous. Muuton ansiosta lähdin nollasta ja täytinkin jääkaapin tarveellisemmin kuin olisin normaalisti sen täyttänyt. En ostanut kotiimme mitään houkutuksia, sillä tiesin että ne "pahan päivän varalle" - suklaapatukat huutaa mun nimeä sieltä kaapista ja kovaa. 


Ensimmäisinä päivinä juoksin vessassa ihan liikaa. Mutta ei sekään ollut pahin, mua nimittäin väsytti aivan törkeästi. Sammuin ekana päivänä jo yhdeksän korvilla, vaikka olin mielestäni hyvin levännyt. Harrastin liikuntaa vähän kevennetysti viikon ajan, en käynyt kovatehoisilla ja pitkillä juoksulenkeillä enkä jumpissa vaan panostin peruskestävyyteen ja kehonhuoltoon. 

Kuurin aikana ei suositella kofeiinia, viljatuotteita, kovetettuja rasvoja, punaista lihaa eikä sokereita. Ylipäätään yritetetään pistää suuhun mahdollisimman puhtaasti ja vähän kästiteltyä ruokaa. Innostuksissani vapaaehtoisesti lisäsin listaan vielä maitotuotteet. Ensimmäinen reaktioni oli kuitenkin; mitä ihmettä mä sitten voin syödä?! Muutamaksi ensimmäiseksi päiväksi riitti hyvin ideoita, sittemmin turvauduin googleen ja hyvin pärjäsin! Opettelin viikon aikana uusia reseptejä ja teinkin paljon salaatteja, pirtelöitä ja kasvisruokaa. 



Kuurin loppupuolella oli oloni jo kevyt ja virkeä. Nukuin koko viikon ajan paljon ja hyvin. Muutama näppylä saattoi naamaan tulla, tuleehan kuona-aineet ihonkin lävitse, mutta muutoin viikko oli vain positiivinen yllätys. Sain syödä määrällisesti enemmän, koska ruokavalio ei ollut kovin kaloripitoista. En repsahtant kertaakaan karkkiin vaan jos ihan hirveä makeanhimo yllätti, söin marjoja ja hedelmiä. Ihan natsiksi en myöskään ryhtynyt viljakiellon kanssa, vaan söin kaurapuuroa ja muutaman ruisleivän. 

En pystyisi täysin pitämään kuurin mukaista ruokavaliota jatkossa, mutta ainakin hyviä tapoja siitä jäi ruokatottumuksiini. Suurin muutos, joka kuurista tuli jäädäkseen, on runsas veden juonti. Oon ennen ollut varmaan aika kuiva tyyppi mutta nyt juon tarpeeksi vettä päivän aikana, 1,5-2 litraa. Pelkkkä veden litkiminen on ollut tylsää, joten lisäsin aina silloin tällöin veteen sitruunaa tai limeä antamaan makua. 

Kannattaa siis kokeilla, erityisesti jos se ottaa vaan viikon vuodesta ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti