torstai 20. marraskuuta 2014

Rantaelämää

Rantakausi on nyt virallisesti startattu ja takareidet loistaa palaneen punaisena. Ehkä kuusi tuntia rannalla oli vähän liikaa kerralla... Eikä ollut, rantakunto vaan vaatii harjoittelua! Amatöörimäisiin biitsivirheisiin lukeutui jälleen kerran huolettomasti levitetty aurinkorasva ja liian vähäinen veden juonti. Tsekattu ja hyväksi todettu on jo North Cronulla, Darook Park, Manly main beach ja Shelly Beach. Hitsit, vieläkin on Coogee listalla! Vanha kotiranta on vaan nyt niin kaukana, että sen korkkaaminen jää varmaankin ensi viikkoon. 

Mutta on se meri vaan niin kaunis. Nuorempana pidin merta mukavana leikkipaikkana mutta kasvaessa mulle on kasvanut melkoisen kunnioittava suhde valtamereen. Kummasti mieli muuttuu, kun muutaman kerran jää virran vietäväksi, aallon alle tai muuten vaan panikoi vedessä ja tulee muiden pelastettavaksi. Saattaahan asiaan vaikuttaa myös ne lukemattomat artikkelit tyynen meren vaaroista, Titanic-tyyppiset elokuvat sekä Bondi Rescue- sarja ;) Australiassa 85% asukkaista asuu meren äärellä ja se kuuluu arkeen, oli meri sitten osallisena harrastusta, kavereiden moikkaamisessa rannalla tai vesiurheilun seuraamista. Koulujen kesälomen alkaessa pian rannat täyttyvätkin paikallisista auringonpalvojista ja uimareista.




Mites sitten ne vaarat ja huonot puolet? Juuri sain lukea lehdestä, kuinka Bondi biitsiltä oli napattu 2,5 metrinen valkohai verkoista. Tästä yllättyneenä otinkin googlen aktiivikäyttöön hakusanana shark attact in Australia ja tässä tulokset:
Noin neljäsosa Australiassa tapahtuvista haitten hyökkäyksistä on tappavia. Aikajanasta nopeasti vilaisten vuonna 2014 on kuollut jo kaksi ihmistä, edellisinä vuosina noin kaksi per vuosi. Sydneyn alueella 47 tappavaa hyökkäystä sitten vuoden 1977. Ei siis ole millään lailla todennäköistä, että hai osuu omalle kohdalle, varsinkaan jos ei ui tai surffaa päivittäin. 

Tässäpä muutama yksinkertainen vinkki, miten välttää treffit hain kanssa.
1. Ui lippujen välissä. Rantavahdit laittavat punakeltaiset liput ihan tarkoituksella.
2. Sano no no kiiltäville uima-asuille, kimaltaville yksityiskohdille ja korukoristeille bikineissä. Nämä kiinnittävät hain huomion ja vaikka valkohai onkin tutkimusten mukaan värisokea, muistutat printtibikineissäsi silti sen silmissä muikkua.
3. Älä surffaa yksin, olet silloin helppo saalis. Hait saattavat luulla surffilaudan päällä padlaavaa ihmistä hylkeeksi ja saattavat jättää aterian välistä jos "hylkeitä" on isompi lauma koolla. 
(faktat täältä: http://www.australiangeographic.com.au)





Oli haita tai ei, joku sinne rannalle vaan vetää. Oon aina ollut rantaihminen ja auringonpalvoja ja mennyt biitsille nollaamaan. Jo pelkästään meren ääni ja suolan tuoksu rauhoittaa. Suomessa mua vaivaa jatkuvasti nuha ja poskiontelotulehdukset, rantakaudella meren äärellä niitä ongelmia ei ole. On mun oma olettamus, että suolavedessä läträäminen tekee hyvää siis hyvää paitsi mielelle, myös terveydelle :)


The Drums - Let´s go surfing

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti